Припустима норма алкоголю в крові

  • Автор теми Юрій
  • Дата створення
Ю

Юрій

Гость
Колеги, вітаю. Підкажіть, яка максимальна норма алкоголю у крові для водіїв в Україні та які штрафи передбачені за перевищення цієї норми?
 

Lawyer

Новичок
20 Бер 2023
1
0
42
Доброго дня!

В Україні максимально допустимий вміст алкоголю в крові для водіїв становить 0,2 грама на літр (г/л) крові. Ця норма поширюється на всіх водіїв, у тому числі на водіїв комерційного транспорту.

Відповідно до статті 130 Кодексу України про адміністративні правопорушення, "Керування транспортним засобом у стані алкогольного чи наркотичного сп'яніння або в кількості, що перевищує встановлені норми, а так само відмова від проходження відповідно до встановленого порядку огляду на наявність алкогольного чи наркотичного сп'яніння є адміністративним правопорушенням".

Перевищення цього ліміту може призвести до суворих покарань, включаючи штрафи, призупинення дії ліцензії і навіть позбавлення волі.

Далі в статті йдеться про те, що водій, який вперше порушив ПДР і перевищив допустиму норму, може бути оштрафований на суму до 10 мінімальних заробітних плат в Україні, а також позбавлений прав на строк до 2 років. Крім того, якщо водія спіймають за кермом у стані алкогольного сп'яніння більше одного разу, покарання стає більш суворим.

Крім того, водіння в стані алкогольного або наркотичного сп'яніння також вважається кримінальним злочином в Україні.

Стаття 286 Кримінального кодексу України говорить, що "Керування транспортним засобом у стані сп'яніння, що спричинило смерть людини або інші тяжкі наслідки, карається позбавленням волі на строк від трьох до восьми років". Це свідчить про серйозність правопорушення та потенційні наслідки для тих, хто порушує закон.

Важливо, щоб усі водії в Україні розуміли серйозні наслідки керування транспортними засобами в стані алкогольного сп'яніння і завжди відповідально ставилися до керування своїми автомобілями.

Дотримуючись законів і правил щодо вмісту алкоголю в крові та керування транспортними засобами в Україні, водії можуть допомогти забезпечити безпеку собі та іншим на дорозі. Більше інформації про правила та норми водіння в Україні можна знайти на офіційному сайті Міністерства внутрішніх справ України.